Бенкети та фуршети - невід'ємна частина більшості святкових заходів, і від якості їх організацій дуже часто залежить подальше ставлення гостей до організатора заходу.

Хороший стіл не менш важливий, ніж змістовна і цікава розважальна програма, інакше гість буде почувати себе обділеним або скривдженим, і саме це запам'ятається йому найбільше. Тому в першу чергу дуже важливо пам'ятати, що на будь-який банкет і фуршет слід, по-перше, скласти багате і оригінальне меню, здатне задовольнити всіх гостей, по-друге, забезпечити захід достатньою кількістю посадкових місць і посуду для банкету. А про це багато організаторів забувають, особливо в метушні. Банкет і фуршет слід планувати заздалегідь і готуватися до нього без поспіху - і тоді такі очевидні речі, як достатня кількість стільців, завжди враховуються.

При виборі меблів і розрахунку її необхідної кількості необхідно точно знати кількість гостей, а також площа місця проведення заходу. Кращий варіант - точно відоме кількість гостей і необмежена по території майданчик, однак це можливо тільки під відкритим небом, а цей привілей - сезонна. Тому важливо вміти розподіляти площа закритого приміщення.

Починати завжди слід з максимальної кількості гостей і оцінки місця для проведення банкету. Слід розрахувати, скільки столів поміститься на майданчику, чи вистачить місця для стільців, необхідних для розміщення всіх гостей, технічної зони, бару і фуршетной лінії, а також звукорежисеру і музикантам в разі присутності на заході живої музики. Якщо ви точно не знаєте кількість гостей на святі, стільців і столів слід взяти хоча б на 5-10 одиниць більше, ніж очікується гостей. Зайві меблі завжди можна прибрати, а ось підвезти ще кілька стільців і столів може виявитися нездійсненною місією.

Крім меблів, пам'ятати варто і про відповідний оздобленні для неї - скатертини, серветки та інше. Дуже важливо, щоб крій скатертини відповідав розміру і формі стола. Прямокутні скатертини на круглих столах виглядають не надто акуратно. Для фуршетних столів скатертини повинні бути довгими, щоб приховати від гостей ніжки столу і об'єднати кілька предметів меблів в монолітну фуршетну лінію. Альтернатива - фуршетні спідниці, вони виглядають дуже урочисто, проте їх відтінок обов'язково повинен збігатися з відтінком скатертини. Пошиття скатертини нестандартного кольору повинен бути замовлений як мінімум за два тижні до заходу.

Дуже бажано, щоб стільці були накриті чохлами. Це не тільки естетично, але і дуже зручно. Крім того, що вони роблять все стільці однаковими (навіть якщо ви орендували різнокаліберні стільці), їх дуже зручно замінити в тому випадку, якщо хтось із гостей випадково їх забруднить. Заміна чохла для стільця, по крайней мере, врятує від плям костюм або плаття, а гості оцінять це обов'язково. Як і фуршетні спідниці, чохли обов'язково повинні відповідати колірній гамі скатертини. Весь столовий текстиль рекомендується пропрасувати, щоб він акуратно виглядав.

Що стосується посуду для фуршету, то її не тільки має бути достатньо для всіх гостей. Щоб не упустити свій авторитет і репутацію, слід пам'ятати про правила столового етикету. Суворо дотримуватися абсолютно всім розпорядженням далеко не завжди необхідно, однак основний набір посуду повинен відповідати тій їжі і напоїв, які в ній будуть подавати. Кількість посуду повинно бути вдвічі більше кількості гостей, оскільки мити її під час проведення заходу буде нікому.