Завдяки тому, що зараз існує маса коктейлів, алкогольних напоїв і різних міксів, набула широкого поширення різна посуд під них.

Для кожного окремого напою зараз свій певний келих, який мається на увазі використовувати для одного даного виду. Насправді, це досить-таки оригінально і красиво. Адже, як показує практика, презентація грає основоположну роль. Тим більше набагато приємніше пити коктейль або чистий алкоголь з красивою і незвичайною посуду, яка оформлена спеціально для вас. Так чи інакше, а в усьому цьому кількості келихів, чарок та іншого скла слід повністю розбиратися барменам. Насправді, вивчити такий обсяг досить-таки не проблематично. Особливо якщо щодня стикатися з такою роботою.

Отже, барна посуд класифікується в залежності від напою. Одними з найпопулярніших і затребуваних хайбол. Вони використовуються для подачі змішаних напоїв, які мають великий обсяг, або ж для безалкогольних. Якщо необхідно подати алкогольний коктейль без льоду, то слід для цих цілей використовувати коктейльну чарку. Такий посуд можна заздалегідь охолодити. Для алкогольних напоїв в чистому вигляді (віскі, коньяк), або ж міксів на основі віскі застосовують олд-фешн.

Міцні коктейлі, які користуються особливим попитом і популярністю, звані шотамі, слід подавати в однойменній барною посуді. Такі коктейлі маленького обсягу і розраховані на один ковток.

Коктейлі Фроузен середнього розміру без льоду подають в Маргариті. Однак великі екзотичні коктейлі подаються в харікейн. Це велика і витягнута барна посуд. Смузі, молочні коктейлі подаються в спеціальних келихах для таких безалкогольних коктейлів. Шаруваті коктейлі, як правило, повинні сервірувати в пус-кафе. Таке скло дозволяє розглянути всю красу шарів і переходів.

Коньяк, кальвадос, бренді в чистому вигляді подається в сніфтер. Лікери підносяться в лікерної чарці, якщо вони в чистому вигляді, а не в коктейлі. Всі вина мають на увазі використання спеціальних келихів, які призначені саме для такого напою. Витягнуту форму має келих для білого вина. Вермут, кріплені вина подаються в шеррі або порт-глас. Якщо говорити про скло для шампанського або ігристих вин і коктейлів з ними, то воно має характерний вигляд, а назва його шампань-флюте. Якщо ж такі напої вибираються на розлив, то і сервіруються вони в шампанське блюдце. Пивні келихи призначені для подачі пива і коктейлів з ним. А чисте пиво подається в пивному кухлі.

Гарячі коктейлі або кавові напої прийнято приносити в айриш-гуртку.

Деякі напої мають на увазі попереднє охолодження або нагрівання барного скла. Для першого варіанту можна завчасно помістити посуд в холодильник, і безпосередньо перед подачею келих буде охолоджений. Інший спосіб засипати ємність дрібним льодом перед самим винесенням напою. Він швидко і дієво охолодить посуд. Нагріти посуд також можна декількома способами. Перший і найпопулярніший паром з капучинатора. Однак це можна робити в разі того, якщо розміри машини дозволяють такі маніпуляції. Заповнити келих гарячою водою ще одна альтернатива.

Напої, що випускаються в зал, повинні відповідати обсягам, зазначеним в меню. Саме тому бармен повинен бути уважним і обізнаним. А також він повинен стежити за станом посуду. На ній не повинно бути відколів, подряпин, відбитків пальців.